Web sitesi için yazılan makalelerde amaç okuyucu sayısını arttırarak hem web sitesinin hem de yazarın başarısını arttırmaktır. Bunun sağlanması için makalelerin Google sıralamalarında üste çıkması için, trend olan konuyu yakalaması için ve ziyaretçi sayısını arttırması için SEO uyumuna dikkat edilmelidir. SEO uyumlu makaleler hem web sitesinin hem de yazarın başarısını arttırmada kilit noktadır. Burada bilinmesi gereken iki soru SEO uyumlu makalenin ne olduğu ve nasıl yazıldığıdır.
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO uyumlu makale, makalenin içeriği hakkında okuyucuya fikir verirken içeriğinde okuyucuya neler vadettiğini ve okuyucu sorularının yanıtlarını sunar. Dolayısıyla Google arama motoruna okuyucunun yazdığı kelime veya cümleyle eşleşerek makalenin üst sıralara çıkmasını ve daha çok okunmasını sağlar. Başka bir ifadeyle SEO, içerik yazarlarının ve dijital pazarlamacıların arama motorunda üste çıkması için faktörlerin belirlenmesini ve kaliteleri makalelerin yazılmasını sağlar. SEO uyumlu makale yazmak içeriklerin arama motorunda en üstte çıkmasını ve daha çok okunmasını sağladığı için önemlidir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
Dijital pazarlamacıların makaleleri arama motorunda en üste çıkartmak için faktörleri belirlemesi gerekliliğini ifade etmiştik. Bu faktörlerden en önemlisi makalenin içeriğinde yer alması gereken anahtar kelimeleri kapsar. Anahtar kelimeler okuyucunun arama motoruna yazması beklenen, makale içeriğinde sık bir şekilde geçen, içeriğin konusunun anlaşılmasına yardımcı olan kelimelerden seçilmelidir. Anahtar kelimelerin yanlış seçildiği durumda makale boşa yazılmış olacaktır. Okuyucunun arama motoruna yazması beklenen kelimeler okuyucunun amacına göre değişiklik gösterir. Örneğin anahtar kelimeler okuyucunun satın alma, bilgi alma, araştırma ya da karşılaştırma isteğine karşılık gelir. Bu nedenle anahtar kelimeler aranma amacına karşılık olarak belirlenmeli ve içerik buna göre oluşturulmalıdır.
Makalelerin arama motorunda en üste çıkmasını sağlayan ikinci faktör rakip analizidir. Bu noktada içerik oluşturmadan önce arama motoruna anahtar kelimeyi yazıp arama sonuçlarında çıkan ilk beş sayfayı taramak faydalı olacaktır. İçerik kapsamı, uzunluğu, biçimi ve anahtar kelime yoğunluğunu araştırmak ve belirlemek içerik oluşturmayı kolaylaştıracaktır. Rakip analiziyle SEO uyumu bir bütün olduğu için makalelerin daha çok okunması için önemlidir.
Üçüncü faktör ise topikal otorite adı verilen içeriğin oluşturulduğu alanla ilgili belirli konulara odaklanmak olacaktır. Konuyu baştan sona kapsayan içerikler üretmek, vaka çalışmaları yapmak, görsellerle desteklemek, sık sorulan soruları cevaplamak, uzman görüşlerini paylaşmak gibi başlıklara içeriklerde yer verildiğinde okuyucunun ilgisi çekilebilir. Ayrıca bu içeriklerin güncel olmasına da dikkat edilmelidir.
SEO uyumlu makalelerde dikkat edilmesi gerekilen diğer faktör içerik optimizasyonudur. İçerik optimizasyonunda arama amacının içerikte yer verilmiş olmasına, konunun sıkıcı bir anlatım yerine ilgi çekici bir şekilde anlatılmasına, ikna edici olmasına, görseller eklenmesine, içeriğin dilinde samimiyet kurulmasına özen gösterilmelidir. Makalelerde içerik optimizasyonun sağlanarak okuyucunun dikkatini çekmesini sağlayan faktör makalenin SEO uyumlu yazılmasındandır.
Beşinci faktör sayfa içi SEO anlamına gelen makalelerin SEO uyumuna dikkat edilerek yazılmasının önemli olmasını vurgulayan arama motoru botlarının sayfayı yorumlamasını sağlayan faktördür. İçerik, anahtar kelimeler, başlıklar, açıklamalar, URL yapı, dahili linkler, mobil uyum ve görsel altı metinler SEO uyumuyla yazıldığında arama motoru botları bu içeriklerin bulunmasını kolaylaştırır ve en üste çıkartır.
Okunabilirlik ise SEO uyumlu metinler için son faktördür. İçeriğin iyi yazılmış olması tek başına yeterli değildir bunun yanında kullanıcı deneyimi sunan içerikler daha fazla okuyucuya ulaşacaktır. Yani algoritma yükselmesi için sadece içerik tıklanması değil okuyucuların etkileşime girmesi de gerekir.
Paragraflar ve alt başlıklar kısa metinler halinde amacına uygun olarak hazırlanmalıdır. Okuyucu o paragrafta ne bulacağını okumadan önce bilmelidir.
İçerikte görsel, grafik, tablo, video gibi unsurların kullanımı okuyucuyu düz yazı boğuculuğundan kurtaracak ilgi çekici hale getirecektir.
Az ve öz anlatım tercih edilmelidir. Uzun cümleler yerine daha sade ve vurgulayıcı cümleler kullanmak okurun zaman kaybını azaltacaktır.
Dahili linklere içeriklerde yer verilmesi site gezinme ve okuyucunun aramasına gerek olmadan ihtiyaç duyabileceği cevapların karşısına çıkmasını sağladığı için önemlidir. Bu noktada dahili link ile anahtar kelimenin aynı kelimeden oluşmasına dikkat edilmelidir.
Mobil uyum ise okuyucunun içerikleri telefon, tablet gibi cihazlarından okumasına olanak veren faktördür. Bu noktada görsel içeriğin bütün cihazlara uyumlu şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir.
İçeriklerde özet anlatıma yer vermek, konuyu basit ifadelerle açıklamak ve uygun başlıklar koymak içeriğin okunma sayısını arttıracaktır.
SEO uyumlu makalenin bu kadar önemli olmasının altında yatan neden internet algoritmalarını yakalamasını sağlamasından kaynaklanır. İnternet algoritması arama motorlarında içeriklerin ilk sayfada hatta ilk sıralarda yer almasını sağlayan internet sistemidir. Birçok okuyucu araştırma yapacağı zaman veya içerik okuyacağı zaman ilk sıralarda yer alan araştırma sonuçlarını seçmektedir. Dolayısıyla SEO uyumlu yazılar üst sıralarda yer aldığı için daha çok okunmakta ve başarıyı arttırmaktadır.
SEO uyumlu yazılmayan makaleler ise internet algoritmasına uygun düşmediği için ilk sayfada yer almayacak dolayısıyla boşa yazılmış, okunmayı bekleyen içerikler olacaktır. Hedef okuyucuyu yakalamak, ilgisini çekmek, arama görünürlüğünü arttırmak için yukarıda verdiğimiz önerilere uygun SEO uyumlu içerikler oluşturulmalıdır.